Carving-ul
Alunecarea schiurilor in pozitia carving este modul în care canturile schiuri-lor taie în zăpadă atât de bine încât schiurile nu alunecă lateral (nu derapeaza) și aluneca drept pe lungimea lor. Deoarece marginile schiurilor moderne de carving sunt curbate, ele taie zăpadă într-un arc ușor, schiurile urmează apoi marginile și acest lucru conduce la o întoarcere .
Acesta este cel mai eficient mod de a vira, adică irosim cea mai mică cantitate de energie posibilă și de asemenea, obținem cea mai mare forță de reacție din zăpadă datorită aderenței, a canturilor. Schiorii încearcă să sculpteze virajul tot timpul, deoarece este cea mai rapidă cale de coborâre a muntelui și își păstrează cât mai mult posibil din viteza.
Arcuirea schiurilor
Dacă te uiți la un schi cu atenție, vei vedea că este mai lat în față și în spate decât în mijloc și că marginile se curbează spre interior și înapoi din nou pe măsură ce merg de-a lungul schiului. Datorita acestei forme, atunci când un schi este asezat pe cant, acesta trebuie să se îndoaie pentru ca marginea să se așeze în zăpadă pe lungimea sa și, cu cât un schi este mai aplecat, cu atât acesta trebuie să se îndoaie mai mult.
Aceasta înseamnă că canturile schiurilor sunt întotdeauna de-a lungul unui traseu curbat atunci când se împinge în zăpadă și că, cu cât schiul este mai aplecat, cu atât curba va fi mai strânsă. Când initiam virajul, viteza este directă înainte, dar accelerația este la un unghi drept față de interiorul virajului.
Raza schiurilor face o mare diferență aici, deoarece, deși toate schiurile moderne de carving vor putea gestiona multe raze diferite, ele vor rămâne, în general, mai aproape de raza care este menționată pe ele. Prin urmare, pentru viraje mai scurte,sunt indicate schiurile de slalom, iar pentru viraje mai largi, se recomanda schiurile de slalom urias sau super-G.
Cu carving încă punem mai multă greutate pe schiul exterior, cel din vale, pe măsură ce viram, dar folosim schiul interior mai mult decât in alunecarea cu schiurile paralele normale. De asemenea, nu trebuie să ne aplecăm înainte pentru a începe virajul, deoarece canturile sunt cele care ne vor face să viram, fără ca schiurile să derapeze.
Pozitia corpului
Pentru carving diferă, de asemenea, de virajele paralele normale prin faptul că umerii sunt aduși pe directia schiuri-lor. Direcția de deplasare este acum dreaptă de-a lungul schiurilor, aceasta este reflectată de umerii care vin in această direcție și vă permite să vedeți mai bine unde mergeți.
Inițierea virajelor carving
Pentru a iniția un viraj, genunchii trebuie să fie flexati si indreptati catre deal , astfel încât canturile schiurilor să taie în zăpadă.
Pentru a începe virajul, intai acesta trebuie să fie inițiat. Acest lucru se face cel mai bine în timp ce alunecati în jos pe pârtie, prin indoirea genunchilor spre interiorul virajului. Astfel încât marginile schiurilor să taie în zăpadă și să conducă schiurile spre virajul dorit. Schiurile trebuie asezate pe margini suficient pentru ca atunci când încep să vireze, schiurile să taie în zăpadă și să nu alunece lateral spre vale.
O greșeală comună făcută de oamenii care învață să vireze este că nu își indoaie si apasa suficient genunchii spre deal. Odată ce canturile taie zăpada, atunci schiurile aluneca pe lungimea lor. Schiurile vor începe să se rotească și vei putea să împingi ușor asupra lor și să apleci corpul mai mult spre interiorul virajului. Cu cât aluneci mai repede în timpul virajului, cu atât te vei putea înclina mai mult și cu atât poți împinge mai tare in schiuri.
Poziția in viraj
Când virati corect și vă aplecați în viraj, greutatea corpului ar trebui să fie transferată pe mijlocul schiului exterior , adica pe schiul din vale. Corpul este, de asemenea, ținut în poziție mai verticală decât picioarele, pentru a permite canturilor să sape în zăpadă cât mai mult posibil. Acest lucru facilitând, de asemenea, comutarea între viraje, deoarece corpul nu trebuie să fie mișcat atât de mult. Umerii sunt aduși pe direcția schiurilor, deoarece direcția în care mergem acum este drept înainte.
Schiorii experimentați vor folosi, de asemenea, si schiul interior intr-o anumita masura atunci când schiaza carving, dar acest lucru se întâmplă doar atunci când condițiile le permit să taie cu ambele canturi din deal zapada.
Condiții pentru carving
Tehnica carving nu este întotdeauna posibilă, pentru a vira, trebuie să avem echipamentul și condițiile potrivite. Cu toate acestea, virarea este posibilă într-o anumită măsură, dar pentru a vira cu adevărat, e nevoie de configurația potrivită.
Zăpada ar trebui să fie suficient de moale încât canturile să poată taia în ea, dar suficient de tare pentru a menține forțele laterale pe care le cream. În condiții de gheață este, în general, mai dificil, deoarece canturile nu vor putea să taie în zăpadă atât de ușor. O mare diferență aici, o pot face canturile, deoarece cu cât sunt mai ascuțite, si la unghiul potrivit, cu atât vor taia mai ușor zăpada.
Pârtii bune pentru carving
O partie potrivita pentru carving va fi, în general, una destul de lata, va avea o vizibilitate bună în jos, astfel încât să putem vedea departe și să fie relativ netedă, nu cu multe denivelări. Ceea ce trebuie să ne amintim la carving este că, datorita faptului că nu irosim multă energie în virajele noastre, dacă vom schia corect, vom ajunge aproape la fel de repede la baza partiei ca și cum am coborî pârtia de-a dreptul.
Din acest motiv se constată adesea că pantele albastre sunt cele mai bune pentru carving, deoarece nu sunt prea abrupte. Pe pârtiile roșii și negre ajungi adesea să schiezi atât de repede, încât forța vitezei este prea mare pentru ca marginile să poată fi susținute fără alunecare in lateral. Deoarece deseori schiem destul de repede în timp ce facem carving, o pârtie bună nu trebuie sa fie foarte aglomerata, deoarece e nevoie de spațiu și nu vrem să facem slalom printre ceilati schiori.
Doresti inbunatatirea tehnicii de ski ? Rezerva Acum cursurile private de ski cu instructorii scolii R&J
Preturi Cursuri de ski si snowboard in Poiana Brasov
a. 01 Dec 2024 – 17 Ian 2025 ; 30 Ian – 28 Februarie 2025 ; weekend-urile 01 Dec 2024 – 30 Aprilie 2025
– 1 h / persoana: 170 lei (grup 4+)
– 1 h / persoana: 180 lei ( 2-3 pers, acelasi nivel si varsta )
– 1 h / persoana: 190 lei ( lectie privata )
*** tariful nu include echipamentul de ski / snowboard si transportul pe cablu ( pt. elev si instructor )
Tarife valabile doar cu rezervare platita anticipat cu minim 10 zile inainte !!! Tarife deja reduse cu aproximativ 15%.
– Orarul pentru cursurile de ski sau snowboard este : 9.00 – 11.00, 11.30 – 13.30, 14.00 – 16.00 .
– La cerere, cursurile de ski pot fi de 3 sau 4 ore pe zi cu pauza dupa primele 2 ore de ski.
b. 18 Ian – 29 Ian 2025 ; 01 Martie – 30 Aprilie 2025 ( perioada LUNI – VINERI )
– 1 h / persoana: 150 lei (grup 4 +)
– 1 h / 3 persoane: 160 lei de persoana
– 1 h / 2 persoane: 170 lei de persoana
– 1 h / persoana: 190 lei
*** tariful nu include echipamentul de ski / snowboard si transportul pe cablu ( pt. elev si instructor )
Tarife valabile doar cu rezervare platita anticipat cu minim 10 zile inainte !!! Tarife deja reduse cu 15%
– Orarul pentru cursurile de ski sau snowbord este : 9.00 – 11.00, 11.30 – 13.30, 14.00 – 16.00 .
– La cerere, cursurile de ski pot fi de 3 sau 4 ore pe zi cu pauza dupa primele 2 ore de ski.